Porównania między laboratoryjne (ILC)

Oferta / Porównania między laboratoryjne (ILC)
Kliknij i wypełnij krótki formularz, aby zgłosić się na porównanie. ZGŁOŚ SIĘ NA PORÓWNANIE

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najświeższe informacje bezpośrednio na swoją skrzynkę - podaj swój e-mail i subskrybuj nasz newsletter.

Podaj swój e-mail:

*Podaj swój e-mail ponownie i kliknij "WYPISZ", jeśli chcesz zrezygnować z subskrybcji.

Porównania ILC

Na rynku badań biegłości nie ma dostępnych wszystkich badań jakie Państwo potrzebowaliby np. do akredytacjii, dlatego proponujemy następującą pomoc:

  • Zgłaszają nam Państwo jakich badań potrzebują - dotyczy tylko porównań, których nie organizuje na rynku żaden organizator porównań międzylaboratoryjnych (ILC) oraz badań biegłości (PT).
  • A2K CeNT umieszcza na stronie, że zgłosiło się laboratorium chętne do takich porównań. 
  • Laboratoria, które chcą się przyłączyć do porównań zgłaszają się do nas.
  • A2K CeNT we własnym zakresie szuka również laboratoriów chętnych do takiego porównania.
  • Po zebraniu odpowiedniej ilości uczestników wysyłamy informację do zainteresowanych wraz z drukiem zlecenia oraz kartą wyników do odesłania po jej wypełnieniu. 

W ramach zlecenia pomagamy w zorganizowaniu zgłoszonych porównań oraz przygotowujemy opracowanie statystyczne wyników - jako niezależna jednostka.

Po stronie uczestników może być udostępnienie materiału lub miejsca do porównań terenowych w zależności od programu ILC.

 

kontakt w sprawie porównań międzylaboratoryjnych:
e-mail: ilc@a2kcent.pl
tel. 660 421 107 lub 608 301 418

Parametr/cecha
badawcza
Dziedzina badań/
obiekt/matryca
TechnikaMetoda
badawcza
Ilość
uczestników
Nr
ILC
Realizacja
Migracja specyficzna PAAS z materiałów do kontaktu z zywnościąWyroby do kontaktu z żywnościąwysokosprawna chromatografia cieczowa-146/1/ILC/2017-
Liczba nadtlenkowaTłuszcze roślinne i zwierzęce, mieszanki tłuszczowemiareczkowa-348/1/ILC/2017-
Cechy organoleptyczne: np. wygląd, barwa, konsystencja, smak, zapach, teksturapieczywoprosty test opisowy-349/1/ILC/2017-
Migracja bisfenolu A do wody i płynów modelowych żywnościWyroby i materiały opakowaniowe z tworzyw sztucznychMetoda chromatografii gazowej z detekcją spektrometrią mas (GC-MS)-051/1/ILC/2017-
Zawartość formaldehydukosmetyki--053/1/ILC/2017-
Oznaczanie szkodników zbożowo-mącznych żywych, martwych i ich pozostałościOwoce suszone i ich mieszanki; warzywa suszone i ich mieszanki; ziarna nasiona oleistych i strączkowych , grzyby suszone, orzechyjakościowa-206/3/ILC/2017czerwiec 2017
Cechy organoleptyczne: np. wygląd, barwa, jakość składników, smak, zapachprzetwory mięsne, konseerwy--149/4/ILC/2017-
Stężenie C2H2 mieszanina gazów, próbka powietrzachromatografia gazowa -154/1/ILC/2017-
Stężenie C2H4mieszanina gazów, próbka powietrzachromatografia gazowa -154/2/ILC/2017-
Stężenie C3H6mieszanina gazów, próbka powietrzachromatografia gazowa -154/3/ILC/2017-
Cechy organoleptyczne: np. wygląd, barwa, konsystencja, smak, zapach, teksturaprzetwory mięsne, konserwyprosty test opisowy-149/5/ILC/2017-
Określanie współczynnika absorpcji wody ceramikawagowa-157/1/ILC/2017-
Identyfikacja płci mięsa wołowego Mięso wołowePCR-160/1/ILC/2017-
Identyfikacja i oznaczanie ilościowe kwasów tłuszczowych Tłuszcze roślinneIdentyfikacja w postaci estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą GC/FID; metoda normalizacji wewnętrznej-158/1/ILC/2017-
Oznaczanie grubości wyrobów płaskichWyroby z tworzywa sztucznego, folia aluminiowa (5-2000 µm)mikrometryczna-159/1/ILC/2017-
Zawartość zidentyfikowanych włókien Tkaninymetoda rozdzielania ręcznego; wagowa-161/1/ILC/2017-
Stężenie NO, NO2gazy odlotoweCLD, niedyspersyjna spektrofotometria w podczerwieni (NDIR)...234/2/ILC/2017-
Stężenie CO2gazy odlotowePN-EN 10849:2000; PN-EN 7935:2000...236/2/ILC/2017-
Stężenie COgazy odlotoweniedyspersyjna spektrofotometria w podczerwieni (NDIR)...237/2/ILC/2017-
Zapach i smak przekazywane przy bezpośrednim kontakcieMateriały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnościąmetoda trókątowaDIN 10955:2004-06, PN-87/O-79114 pkt 2352/1/ILC/2017-
gęstość względnasoki, nektary, napoje i produkty pokrewnemetoda z zastosowaniem densytometru oscylacyjnegoIFU No 1 (Rev. 2005) Relative Density155/1/ILC/2017-
Pobieranie próbek i oznaczanie stężenia HFAutomatyczne Systemy Monitoringu (AMS) elektrody jonoselektywnejISO 15713:2006141/1/ILC/2017-
Pobieranie próbek i oznaczanie stężenia HF z emisją HFgazy odlotoweaspiracyna, elektrody jonoselektywnejISO 15713:2006441/2/ILC/2017-
Całkowita zawartość błonnika pokarmowego przetwory owocowo-warzywneenzymatyczno-wagowanp. AOAC 991.43:1994229/1/ILC/2017-
Całkowita zawartość błonnika pokarmowego wyroby i produkty cukierniczeenzymatyczno-wagowanp. AOAC 991.43:1994129/2/ILC/2017-
Całkowita zawartość błonnika pokarmowego ryby i przetwory rybneenzymatyczno-wagowanp. AOAC 991.43:1994129/3/ILC/2017-
Całkowita zawartość błonnika pokarmowego mleko i wyroby mleczarskieenzymatyczno-wagowanp. AOAC 991.43:1994129/4/ILC/2017-
Zawartość popiołu ogólnegopaszewagowanp. Komisji (WE) nr 152/2009 z dnia 27.01.2009 zał. III H-ILC014/3/ILC/2017-
Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w kwasiewyroby i produkty cukierniczewagowanp. PN-59/A-88022115/1/ILC/2017-
kwasowość ogólnaserymiareczkowanp. PN-73/A-86232123/ILC/2017-
Kwasowość ogólna ryby i przetwory rybnemiareczkowanp. PN-74/A-86746125/1/ILC/2017-
Zawartość białka przetwory owocowo-warzywnemiareczkowa - metodą Kjeldahlanp. PN-75/A-04018108/ILC/2017-
kwasowość ogólnawyroby i produkty cukierniczemiareczkowanp. PN-79/A-88024 125/2/ILC/2017-
Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu wyroby i produkty cukierniczemiareczkowanp. PN-79/A-88024 127/2/ILC/2017-
Kwasowość lotna w przeliczeniu na kwas octowynapoje bezalkoholowedestylacyjno-miareczkowanp. PN-85/A-79033 124/2/ILC/2017-
Kwasowość lotna w przeliczeniu na kwas octowyprzetwory owocowo-warzywnedestylacyjno-miareczkowanp. PN-90/A-75101.05 324/1/ILC/2017kwiecień 2017
Zawartość cukrów ogółemprzetwory owocowo-warzywnemiareczkowanp. PN-90/A-75101/07218/ILC/2017-
Zawartość chlorku soduprzetwory owocowo-warzywnemiareczkowanp. PN-90/A-75101/10117/ILC/2017-
Zawartość zanieczyszczeń mineralnychprzetwory owocowo-warzywnewagowanp. PN-90/A-75101/18021/ILC/2017-
Zawartość kwasu sorbowego i benzoesowego przetwory owocowo-warzywnespektrofotometrycznanp. PN-90/A-75101/25 228/1/ILC/2017-
Zawartość kwasu sorbowego i benzoesowego wyroby i produkty cukierniczespektrofotometrycznanp. PN-90/A-75101/25 228/3/ILC/2017-
Zawartość azotynów i azotanówprzetwory owocowo-warzywnespektrofotometrycznanp. PN-92/A-75112 216/ILC/2017-
Cechy organoleptyczne: np. wygląd, barwa, konsystencja, smak, zapach, teksturamakaron przed i po ugotowaniuprosty test opisowynp. PN-93/A-74130 pkt 3.4049/3/ILC/2017-
Zawartość zanieczyszczeń mineralnych nierozpuszczalnych w 10% HClprzetwory owocowo-warzywnewagowanp. PN-A-74014:1994122/ILC/2017-
Oznaczanie szkodników zbożowo-mącznych żywych, martwych i ich pozostałościzboża i przetwory zbożoweodsiewania i ręcznego wybierania np. PN-A-74016:1974, PN-93/A-74130 206/1/ILC/2017czerwiec 2017
Zawartość wody/suchej masywyroby i produkty cukierniczewagowanp. PN-A-74252:1998, PN-84/A-88027, PN-A-88022:1959013/2/ILC/2017-
Liczba nadtlenkowa wyekstrahowanego tłuszczu smażone przekąskimiareczkowanp. PN-A-74780:1996 126/2/ILC/2017-
Zawartość wody/suchej masyprzetwory owocowe i warzywnewagowanp. PN-A-75101-08:1990113/3/ILC/2017-
Obecność zanieczyszczeń mechanicznychkoncentraty spożywcze wizualnanp. PN-A-79011-2:1998230/ILC/2017-
Oznaczanie szkodników zbożowo-mącznych żywych, martwych i ich pozostałościkoncentraty spożywcze wizualnanp. PN-A-79011-2:1998106/2/ILC/2017-