Porównania między laboratoryjne (ILC)

Oferta / Porównania między laboratoryjne (ILC)
Kliknij i wypełnij krótki formularz, aby zgłosić się na porównanie. ZGŁOŚ SIĘ NA PORÓWNANIE

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najświeższe informacje bezpośrednio na swoją skrzynkę - podaj swój e-mail i subskrybuj nasz newsletter.

Podaj swój e-mail:

*Podaj swój e-mail ponownie i kliknij "WYPISZ", jeśli chcesz zrezygnować z subskrybcji.

Porównania ILC

Na rynku badań biegłości nie ma dostępnych wszystkich badań jakie Państwo potrzebowaliby np. do akredytacjii, dlatego proponujemy następującą pomoc:

  • Zgłaszają nam Państwo jakich badań potrzebują - dotyczy tylko porównań, których nie organizuje na rynku żaden organizator porównań międzylaboratoryjnych (ILC) oraz badań biegłości (PT).
  • A2K CeNT umieszcza na stronie, że zgłosiło się laboratorium chętne do takich porównań. 
  • Laboratoria, które chcą się przyłączyć do porównań zgłaszają się do nas.
  • A2K CeNT we własnym zakresie szuka również laboratoriów chętnych do takiego porównania.
  • Po zebraniu odpowiedniej ilości uczestników wysyłamy informację do zainteresowanych wraz z drukiem zlecenia oraz kartą wyników do odesłania po jej wypełnieniu. 

W ramach zlecenia pomagamy w zorganizowaniu zgłoszonych porównań oraz przygotowujemy opracowanie statystyczne wyników - jako niezależna jednostka.

Po stronie uczestników może być udostępnienie materiału lub miejsca do porównań terenowych w zależności od programu ILC.

 

kontakt w sprawie porównań międzylaboratoryjnych:
e-mail: ilc@a2kcent.pl
tel. 660 421 107 lub 608 301 418

Parametr/cecha
badawcza
Dziedzina badań/
obiekt/matryca
TechnikaMetoda
badawcza
Ilość
uczestników
Nr
ILC
Realizacja
Stężenie C2H2 mieszanina gazów, próbka powietrzachromatografia gazowa -154/1/ILC/2017-
Alkohol etylowysoki, nektary, napoje i produkty pokrewnedestylacyjno-miareczkowaPN-90/A-75101/09256/1/ILC/2017-
Badania w zakresie AST i QAL2 (pył, NO, NOx, SO2, CO2 , CO, TOC, O2, HF, HCl, H2O)Automatyczne Systemy Monitoringu (AMS) -PN-EN 14181:2015132/ILC/2017-
Całkowita zawartość błonnika pokarmowego przetwory owocowo-warzywneenzymatyczno-wagowanp. AOAC 991.43:1994329/1/ILC/2017-
Całkowita zawartość błonnika pokarmowego wyroby i produkty cukierniczeenzymatyczno-wagowanp. AOAC 991.43:1994129/2/ILC/2017-
Całkowita zawartość błonnika pokarmowego ryby i przetwory rybneenzymatyczno-wagowanp. AOAC 991.43:1994129/3/ILC/2017-
Całkowita zawartość błonnika pokarmowego mleko i wyroby mleczarskieenzymatyczno-wagowanp. AOAC 991.43:1994129/4/ILC/2017-
Cechy organoleptyczne (wygląd, konsystencja, smak i zapach)mleko w proszku odtłuszczoneprosty test opisowynp. PN-ISO 22935-2:2013-07, PN-ISO 22935-3:2013-07250/1/ILC/2017-
Cechy organoleptyczne: np. wygląd, barwa, jakość składników, smak, zapachprzetwory mięsne, konseerwy--249/4/ILC/2017-
Cechy organoleptyczne: np. wygląd, barwa, konsystencja, smak, zapach, teksturapieczywoprosty test opisowy-349/1/ILC/2017-
Cechy organoleptyczne: np. wygląd, barwa, konsystencja, smak, zapach, teksturaprzetwory owocowo-warzywneprosty test opisowynp. PN-ISO 6658: 1998; PN-A-75100:1994 549/2/ILC/2017kwiecień 2017
Cechy organoleptyczne: np. wygląd, barwa, konsystencja, smak, zapach, teksturamakaron przed i po ugotowaniuprosty test opisowynp. PN-93/A-74130 pkt 3.4049/3/ILC/2017-
Cechy organoleptyczne: np. wygląd, barwa, konsystencja, smak, zapach, teksturaprzetwory mięsne, konserwyprosty test opisowy-149/5/ILC/2017-
Chlorki Mohra i Volharda paszemiareczkowa-164/1/ILC/2017-
Emisja metali w pyle: As, Cd, Cr, Co, Cu, Mn, Ni, Pb, Sb, Tl, V, Sngazy odlotoweobliczeniowaPN-EN 14385:2005244/1/ILC/2017-
Emisja metali w pyle: Zngazy odlotoweobliczeniowaPN-Z-04030-7:1994244/2/ILC/2017-
gęstość względnasoki, nektary, napoje i produkty pokrewnemetoda z zastosowaniem densytometru oscylacyjnegoIFU No 1 (Rev. 2005) Relative Density255/1/ILC/2017-
Identyfikacja i oznaczanie ilościowe kwasów tłuszczowych Tłuszcze roślinneIdentyfikacja w postaci estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą GC/FID; metoda normalizacji wewnętrznej-158/1/ILC/2017-
Identyfikacja płci mięsa wołowego Mięso wołowePCR-160/1/ILC/2017-
Jodek potasusól kuchennajodometrycznanp. PN-C-84081.34:1980207/ILC/2017czerwiec 2017
Kalibracja AMS (QAL2) w zakresie: pyłu, NO, NOx, SO2, CO2 , CO, TOC, O2, HF, HCl, H2OAutomatyczne Systemy Monitoringu (AMS) -PN-EN 14181:2015131/ILC/2017-
Kwasowość lotna w przeliczeniu na kwas octowyprzetwory owocowo-warzywnedestylacyjno-miareczkowanp. PN-90/A-75101.05 324/1/ILC/2017kwiecień 2017
Kwasowość lotna w przeliczeniu na kwas octowynapoje bezalkoholowedestylacyjno-miareczkowanp. PN-85/A-79033 224/2/ILC/2017-
kwasowość ogólnaserymiareczkowanp. PN-73/A-86232123/ILC/2017-
Kwasowość ogólna ryby i przetwory rybnemiareczkowanp. PN-74/A-86746125/1/ILC/2017-
kwasowość ogólnawyroby i produkty cukierniczemiareczkowanp. PN-79/A-88024 125/2/ILC/2017-
kwasowość ogólnasoki, nektary, napoje i produkty pokrewnedestylacyjno-miareczkowaPN-90/A-75101/05125/3/ILC/2017-
Liczba kwasowaTłuszcze roślinne i zwierzęce, mieszanki tłuszczowemiareczkowanp. PN-EN ISO 660: 2010547/1/ILC/2017-
Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu smażone przekąskimiareczkowanp. PN-ISO 660:2000, PN-A-74780:1996 227/1/ILC/2017-
Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu wyroby i produkty cukierniczemiareczkowanp. PN-79/A-88024 127/2/ILC/2017-
Liczba nadtlenkowaTłuszcze roślinne i zwierzęce, mieszanki tłuszczowemiareczkowa-448/1/ILC/2017-
Liczba nadtlenkowa wyekstrahowanego tłuszczu wyroby i produkty cukierniczemiareczkowanp. PN-EN ISO 3960:2012126/1/ILC/2017-
Liczba nadtlenkowa wyekstrahowanego tłuszczu smażone przekąskimiareczkowanp. PN-A-74780:1996 226/2/ILC/2017-
Migracja bisfenolu A do wody i płynów modelowych żywnościWyroby i materiały opakowaniowe z tworzyw sztucznychMetoda chromatografii gazowej z detekcją spektrometrią mas (GC-MS)-051/1/ILC/2017-
Migracja kadmu z naczyń ceramicznych i szklanych (wnętrze i obrzeże)szkłoatomowa spektroskopia absorpcyjna (ASA)np. PN-EN 1388-1:2000+ Ap 1:2000; PN-EN 1388-2:2000; płyn modelowy to 4% kwas octowy004/1/ILC/2017wrzesień 2017
Migracja kadmu z naczyń ceramicznych i szklanych (wnętrze i obrzeże)ceramikaatomowa spektroskopia absorpcyjna (ASA)np. PN-EN 1388-1:2000+ Ap 1:2000; PN-EN 1388-2:2000; płyn modelowy to 4% kwas octowy105/1/ILC/2017wrzesień 2017
Migracja ołowiu z naczyń ceramicznych i szklanych (wnętrze i obrzeże)szkłoatomowa spektroskopia absorpcyjna (ASA)np. PN-EN 1388-1:2000+ Ap 1:2000; PN-EN 1388-2:2000; płyn modelowy to 4% kwas octowy004/2/ILC/2017wrzesień 2017
Migracja ołowiu z naczyń ceramicznych i szklanych (wnętrze i obrzeże)ceramikaatomowa spektroskopia absorpcyjna (ASA)np. PN-EN 1388-1:2000+ Ap 1:2000; PN-EN 1388-2:2000; płyn modelowy to 4% kwas octowy105/2/ILC/2017wrzesień 2017
Migracja specyficzna formaldehydutworzywa melaminowo-formaldehydowespektrofotometrycznanp. PN-EN ISO 4614: 2005003/ILC/2017listopad 2017
Migracja specyficzna PAAS z materiałów do kontaktu z zywnościąWyroby do kontaktu z żywnościąwysokosprawna chromatografia cieczowa-146/1/ILC/2017-
Obecność zanieczyszczeń mechanicznychkoncentraty spożywcze wizualnanp. PN-A-79011-2:1998230/ILC/2017-
Określanie współczynnika absorpcji wody ceramikawagowa-157/1/ILC/2017-
Oznaczanie grubości wyrobów płaskichWyroby z tworzywa sztucznego, folia aluminiowa (5-2000 µm)mikrometryczna-159/1/ILC/2017-
Oznaczanie szkodników zbożowo-mącznych żywych, martwych i ich pozostałościzboża i przetwory zbożoweodsiewania i ręcznego wybierania np. PN-A-74016:1974, PN-93/A-74130 206/1/ILC/2017czerwiec 2017
Oznaczanie szkodników zbożowo-mącznych żywych, martwych i ich pozostałościkoncentraty spożywcze wizualnanp. PN-A-79011-2:1998106/2/ILC/2017-
Oznaczanie szkodników zbożowo-mącznych żywych, martwych i ich pozostałościOwoce suszone i ich mieszanki; warzywa suszone i ich mieszanki; ziarna nasiona oleistych i strączkowych , grzyby suszone, orzechyjakościowa-206/3/ILC/2017czerwiec 2017
Pobieranie próbek do badań PCDD/PCDFgazy odlotowefiltracja i kondensacjaPN-EN 1948-1:2006245/1/ILC/2017-
Pobieranie próbek do oznaczania stężenia metali ciężkich: Hggazy odlotoweaspiracyjnaPN-EN 13211+AC 2006143/3/ILC/2017-
Pobieranie próbek i oznaczanie stężenia HClAutomatyczne Systemy Monitoringu (AMS) spektrofotometrycznaPN-EN 1911:2011140/1/ILC/2017-
Pobieranie próbek i oznaczanie stężenia HCl z emisją HClgazy odlotowespektrofotometrycznaPN-EN 1911:2011440/2/ILC/2017-